Wednesday, October 3, 2012

The Best Lasagna In Malaysia (Halalan toyiba)

Lasagna adalah terlalu mahal untuk dimakan di restoran2 western ni. Bayangkan lasagna yang secoet je dah harga sampai RM15 - RM20 hengget sepinggan. Makanya aku bertekad untuk membuat sendiri lasagna setelah kecewa dgn portion sepinggan lasagna yang secoet iteww. Setelah menggoogle kan resipi lasagna akhir nya aku jumpa resipi The Best Lasagna In The World...katanyaa...Tapi memang sedap pun..Buat dua bekas licin habis dimakan..Tapi bukan aku sorang lah makan..makan beramai2..aje gile makan sorang2..

So here goes the recipe. Taken from http://mylasagnarecipe.com/ . Diolah sedikit untuk mengekalkan kehalalan.


Lasagna Sauce.

Ingredients:
1 pound of sweet Italian sausage (I use 1 packet of Ayamas Italian sausage)
1 pound of ground beef (I use 400gm beef + 400gm chicken)
1/2 cup of chopped onions
2 cloves of garlic chopped
1 (28 ounce) can of crushed tomatoes
2 (8 ounce) cans of tomato sauce
2 (6 ounce) cans of tomato paste
1/2 Cup of Water
2 tablespoons white sugar
1 teaspoon fennel seed (Jintan manis)
2 teaspoons fresh Basil leaves chopped
4 tablespoons fresh Italian parsley chopped (Daun sup pun boleh)
1 teaspoon salt
1 teaspoon Italian Seasoning
1/2 teaspoon ground pepper
1 pound shredded mozzarella cheese (I use pizza topping. Can get it at any hypermarket. Senang semua ada)
1 cup grated Parmesan cheese (Tak pakai sbb dah ada dlm pizza topping)
12 Lasagna Noodle (I use San Remo instant lasagna)

White sauce:
(Too expensive. I just use béchamel sauce. Tapi kalau nak guna resipi ni boleh rujuk pada website diatas)

23 ounces of ricotta cheese. 
1/2 teaspoon fresh grated nutmeg
1 egg

Mulakan dengan bahan2 ini diletakkan ke dalam periuk:

Italian sausage (Potong kecik2)
Ground beef and ground chicken
Chopped onions
Garlic chopped
Brown kan Ground beef and ground chicken, Italian sausage, onions and garlic di dalam periuk sehingga kelihatan masak. Ambil masa dalam 6 ke 9 minutes untuk mem brown kan daging. Guna api sedang sahaja. It is optional to remove the grease from the meat once it is finished browning, your choice.


Tambah pula:
crushed tomatoes
tomato sauce
tomato paste
water

Kacaukan ke dalam daging tadi.



Kemudian tambah pula:

white sugar
fennel seed
fresh Basil leaves chopped
fresh Italian parsley chopped
Italian Seasoning
ground pepper

Gently stir these seasoning into the sauce.




Kacau sehingga sebati. Tutup periuk dan didihkan selama 1 jam 30 minit dengan api kecil.
Selepas itu boleh diguna terus atau disimpan semalaman.


Béchamel Sauce:

Bahan2:
4 sudu besar butter
4 sudu besar tepung
2 cawan susu
Garam dan black pepper secukup rasa
Kalau ada nutmeg (buah pala) pun bole letak sikit kasi bau.

Cara2:
Cairkan butter. Masukkan tepung dan kacau rata.
Masukkan susu kacau sentiasa untuk mengelakkan dari berketul-ketul dan kacau sehingga pekat lebih kurang 10 minit..
Masukkan garam, black pepper dan nutmeg.
SIAP


Mari menyusun:
(Gambar tiada)
Letakkan sos Lasagna lebih kurang 2 cawan (guna senduk pun bole) ke dalam 9x13 baking pan.
Susun Lasagna noodle ke atas sos itu. Pastikan lasagna noodle nya kena sos kalau pakai instant lasagna.
Letakkan pula separuh bechamel sauce tadi ke atas lasagna noodle itu. Ratakan.
Kemudian letakkan pula separuh cheese topping ke atas bechamel sauce itu.
Ulang lagi.
Sos lasagna -- lasagna noodle -- bechamel sauce -- cheese -- sos lasagna -- cheese

Tutup dengan aluminium foil dan bakar ke dalam oven selama 25 minit dgn suhu 180c.
Biar kan sejuk sebentar dan hidang.

No comments: