Wednesday, October 3, 2012

Simple Lasagna Recipe

The best lasagna in the world sudah convert kepada simple lasagna recipe...
Ok sebenarnya resipi yang kat bawah ni sepatut nya di post since last year lagi. Tapi disebabkan kekurangan daya mengupdate blog maka ia terperuk je kat draft sampai dah jadi pekasam.

Hari ni 2 resipi terus kau post kan..confident je macam org baca blog ko..haghamm
Ini adalah resipi lasagna versi simple..malas nak fikir bahan2 lain...main capai je bahan2 kat carrefour yang berlokasi di opis nih kan..

So here goes....

Bahan2 untuk Kuah lasagna:

Minyak masak sesedap rasa
1 biji bawang besar (kalau besar sangat potong separuh je..potong dadu)
2 ulas bawang putih (saiz yang gemuk..cincang2)
400gm daging kisar (lembu/ayam)
1 tin tomato puree
Italian herbs secukup rasa
Salt and pepper secukup rasa
Gula secukup rasa
Cheese pizza topping boleh cari kat mana2 hypermarket.
San Remo Instant Lasagna.


Cara2nya:

Panaskan minyak dan tumis bawang2 sampai layu.
Masukkan daging dan masak sampai kecut selama lebih kurang 6-10 minit.
Masukkan italian herbs agak2 dalam 1 sudu kecil lah. Kacau2.
Lepas tu masukkan tomato puree dan satu tin air. Kocak2 air dalam tin tomato puree. Gaul2 lagi.
Masukkan garam, lada hitam, gula dan ajinomoto secukup rasa. Gula jangan banyak sangat tu dah jadi kuah spaghetti melayu pulak.
Masak sampai mendidih dan pekat.


Béchamel Sauce:

Bahan2:
2 sudu besar butter
2 sudu besar tepung
1 1/2  cawan susu
Garam dan black pepper secukup rasa
Kalau ada nutmeg (buah pala) pun bole letak sikit kasi bau. bukan nya letak sebijik. ko parut la sikit..kaedahnya..

Cara2:
Cairkan butter. Masukkan tepung dan kacau rata.
Masukkan susu kacau sentiasa untuk mengelakkan dari berketul-ketul dan kacau sehingga pekat lebih kurang 10 minit..
Masukkan garam, black pepper dan nutmeg.
SIAP

Cara menyusun:
Kuah lasagna -- Lasagna noodle -- bechamel sauce -- cheese -- Kuah lasagna -- lasagna noodle -- bechamel sauce -- cheese.
Bakar pada suhu 180c selama 30 minit.


No comments: